Val je sneller af als je meer spiermassa hebt?

Datum: 3-12-2020

Iets wat vaak nog wordt gedacht is dat als je meer spiermassa aanmaakt, je sneller afvalt. Je hebt immers meer spiermassa dus je lichaam moet extra energie leveren. Zelf in je slaap verbrand je extra calorieën… Toch?

Stel, je hebt 1kg spiermassa extra erbij getraind, hoeveel kcal verbrand je dan meer?
in 24 uur kan je 13 kcal verbranden met 1kg spiermassa extra. In een jaar kan je, als je training en voeding echt perfect op elkaar zijn afgesteld, tot wel 10kg spiermassa aankomen als man. Bij vrouwen is dit ongeveer de helft. De gemiddelde persoon zal rond de 3kg spiermassa aankomen in een jaar. Dat is 39 kcal per 24 uur, dit schiet dus nog niet echt op.

Ook hoor ik vaak dat mensen niet afslanken in de eerste weken tijdens het trainen omdat ze extra spiermassa zijn aangekomen.
We weten dat je pas spiermassa begint aan te maken na de eerste 4 weken van je training. Als je na 4 weken niet bent afgevallen, komt dit helaas echt niet doordat je meer spiermassa hebt. Ook maakt de gemiddelde persoon in een jaar echt niet zoveel spiermassa aan dat ze hierdoor niet gaan afslanken.

Als je wilt je afvallen zal je toch echt naar je voeding moeten kijken. Het draait allemaal om de energiebalans, krijg je minder kcal binnen dan dat je nodig hebt val je vanzelf af.